سیستم خون و خاک در تابعیت

در مقاله سعی نمودیم با بررسی وضعیت کشور اطلاعات مفیدی در خصوص سیستم خون و خاک در تابعیت در اختیار شما قرار دهیم.

 

سیستم خون و خاک در تابعیت و مقدمه ای بر آن

سیستم خون و خاک در تابعیت ، مقایسه دو سیستم خون و خاک و نکات مهم در این زمینه را در این مقاله بررسی نموده و نکاتی را که مهم و ضروری می دانیم، به صورت خلاصه بیان میداریم.
  • آیا می توان از طریق تولد به اقامت و تابعیت کشوری دست یافت؟
  • تفاوت دو سیستم خون و خاک و تاثیر آن در بدست آوردن تابعیت کشورهای دیگر چیست؟
موسسه حقوقی ملک پور با سابقه ای فراتر از 15 سال اقدام در امر مهاجرت، برای آگاهی شما بزرگواران نکات مهم در این زمینه را بیان داشته، تا شما عزیزان بتوانید در صورتی که به مهاجرت از طریق تولد خود و یا فرزندتان می اندیشید از این مقاله استفاده نمایید.

سیستم خون و خاک در تابعیت و بررسی آن

در بعضی از کشورها می توان از طریق تولد به تابعیت آن کشور دست یافت. این موضوع در سطح جهان تعریف شده است و تمامی کشورها قوانینی در این زمینه وضع نموده اند که از آن به سیستم خون و خاک یاد می کنند. این موضوع بسته به سیاست و خواسته های کشورها متفاوت است و اشخاص باید در مقابله با آن کشور و ایراد تصمیم در این زمینه به وابستگی آن کشور به سیستم خون و یا خاک توجه نمایند. اینکه به طور کلی تعریف تابعیت چیست و سیستم خون و خاک به چه صورت تعریف می شودو چه جزییاتی را شامل می شود را در زیر به صورت خلاصه و مفید بررسی می داریم.

سیستم خون و خاک در تابعیت و تعریف تابعیت

در اغلب کشورها جمعیتی از یک نژاد و زبان در کنار هم زندگی می کنند که به عنوان شهروندان یک کشور شناخته می شوند. این افراد به صورت کاملا مستقیم به کشور خود و دولت آن وصل بوده و مجموعه ای به نام کشور را تشکیل می دهند. تمامی افراد در کشورهای مختلف بدون استثنا دارای تابعیت می باشند و در حقیقت این امکان وجود ندارد که شخصی بدون تابعیت باشدو زیرا شخصی که تابعیت دارد به صورت روحی و معنوی و همچنین کاملا به صورت سیاسی و اجتماعی به آن کشور متصل است و افراد بدون تابعیت نه تنها از نظر روحی بلکه از نظر اجتماعی نیز ممکن است با مشکل روبرو شوند. در تعریف تابعیت می توان گفت ارتباطی است میان شخص و دولت کشورش که به صورت دو طرفه احساس مالکیت وجود دارد. این بدین معنا است که شخص آن کشور را از آن خود می داند و دولت نیز احساس مالکیت نسبت به شهروندان خود دارد. البته تحت شرایطی این تابعیت ممکن است به افراد و شهروندان کشورهای دیگر نیز داده شود. این موضوع بر اثر مهاجرت اتفاق می افتد و اغلب کشورها در صورتی که شخص درستی و صحت سلامت و توانایی های خود را به کشور دیگری ثابت نماید نیز قابل انتقال است. به طور کلی همه افراد باید زمانی که متولد می شوند تابعیت کشوری برایشان ثبت شود و یا در صورتی که از تابعیت قبلی خود خارج شود، تابعیت جدید را حتما کسب کند در غیر این صورت بی تابعیت می شود.

سیستم خون و خاک در تابعیت و بی تابعیتی

با تمام توضیحاتی که داده شد اما متاسفانه موارد زیادی وجود دارد که شخص تابعیت نداشته و استلاحا بی تابعیت شناخته می شود. این موضوع ممکن است در مواردی از قبیل زیر اتفاق بیوفتد:
  • در بسیاری از موارد افرادی وجود دارند که به دلایل متفاوتی به کشورهای دیگر مهاجرت می کنند اما توسط کشور مقصد پذیرفته نمی شوند. از این رو این اشخاص بدون تابعیت در کشور مقصد زندگی می کنند. برای مثال پس از انقلاب روسیه، روس های سفید به کشورهای دیگر پناه بردند اما کشور مقصد آنها را نپذیرفته و کشور روسیه نیز آنها را به رسمیت نمی شناخت. از این رو این اشخاص بدون تابعیت زندگی می کردند.
  • گاها افرادی در کشور خود مورد مجازات قبول می گیرند و مجازات آنها این می شود که کشور خودشان دیگر آنها را به عنوان شهروند خود نمی پذیرند، از این رو این افراد تابعیت هیچ کشوری را در آن لحظه ندارند.
  • در مواردی وجود دارد که اگر فردی به قصد ترک وطن و جلا آن از کشور خارج شود، دیگر به عنوان شهروند کشورش شناخته نمی شود و بی تابعیت خواهد بود.
  • گاهی ممکن است شخصی مجبور شود بنابر پیروی از قانون میان دو کشور انتخاب نماید که تابعیت کدام کشور را می خواهد. در این حالت اگر شخص انتخاب نکند تابعیت هیچ کجا را نخواهد داشت.

سیستم خون و خاک در تابعیت

اهدای تابعیت در کشورهای مختلف با تولد یک نوزاد اتفاق میوفتد. به صورتی که به محض اینکه نوزادی متولد می شود باید تابعیت یک کشور را کسب نماید. این موضوع در کشورهای مختلف بر اساس دو قانون اعمال می شود که به عنوان قانون خون و قانون خاک مطرح می شوند.  در زیر به بررسی هر یک از این قوانین می پردازیم:

قانون خون:

اساسی ترین نوع اهدای تابعیت در اغلب کشورها، اهدای تابعیت از طریق خون و یا اصطلاحا نسب است. این بدین معنی است که تابعیت از پدر و مادر شخص به او منتقل می شود. در بعضی موارد به این قانون اهدای تابعیت از طریق نژاد نیز گفته می شود اما این موضوع به طور دقیق صدق نمی کند. به طور مثال در صورتی که پدر و یا مادر شما از نظر نژاد ژاپنی باشند اما تابعیت ایران را کسب کرده باشند، تابعیت ایران از طریق تولد به شما منتقل می شود. البته در بعضی موارد قانون خون به جایگزین نیز نیاز دارد. چون بعضی موارد پیش می آید که فرزندی به دنیا می آید و پدر و مادر او مشخص نیستند و یا مادر و پدر او هیچگونه تابعیتی ندارند، تابعیت خود را از دست داده اند یا اصطلاحا آپارتاید شده اند. در این صورت نیاز است تا به نوزاد متولد شده تابعیتی داده شود. از این رو قاونونی به صورت جایگزینه قانون خون قرار داده شده است که به آن قانون خاک گفته می شود.

قانون خاک:

یکی دیگر از راه هایی که تابعیت به افراد داده می شود از طریق قانون خاک است. از طریق این قانون تابعیت به شخص با تولد در خاک آن کشور داده می شود. یعنی محل تولد شخص و کشور محل تولد او به عنوان تابعیت به او داده می شود. این قانون از بعضی جنبه ها بسیار خوب است زیرا دیگر شخصی بدون تابعیت باقی نخواهد ماند، اما اغلب کشورها از این قانون پیروی نمی کنند و این قانون را به عنوان قانون جایگزین پذیرفته اند. چندی از کشورهایی که از این قانون پیروی می کنند، کشورهای کانادا، آمریکا، برزیل، نیوزلند و ... می باشند.

سیستم خون و خاک در تابعیت و مقایسه آن

مقایسه این دو سیستم به صورت کلی امکان پذیر نیست زیرا به صورت دقیق انتخاب هر یک از این قوانین به سیاست ها و صلاحدید ملی کشورها بستگی دارد. این موضوع بسته به وضعیت جغرافیایی آن کشور و یا جمعیت آن تعیین می شود. بعضی از کشورها که موافق قانون خون هستند به دلایلی همچون دلایل زیر استدلال می کنند. این کشورها عموما مهاجر فرست هستند و جمعیت کشور نسبت به مساحت آن کم می باشد، از این رو علاقه ای به اهدای تابعیت خود از طریق قانون خاک ندارند تا تعداد جمعیت آنها بالا نرود. علاوه بر آن بسیاری از دلایل مربوط به عرق ملی و نژادی است. اما عموم کشورهایی که از قانون خاک پیروی می کنند، مهاجرپذیر و کم جمعیت هستند، که این روش باعث افزایش جمعیت آنها می شود. دلایلی دیگر از جمله دلایلی عقلی و منطقی نیز وجود دارد بر این پایه که از مردم حاضر در کشور خود حمایت کند زیرا تعریف واژه دولت نیز از همین موضوع پیروی می کند. علاوه بر آن افرادی که در یک کشور زندگی می کنند نیز از نظر اجتماعی و فرهنگی به فرهنگ آن کشور نزدیک شده و خو می گیرند، بنابراین باید کاملا به عنوان شهروندان آن کشور پذیرفته شوند. نکته مهمی که در مقایسه این دو قانون می توان بیان داشت در ارتباط با عدم ایجاد آپارتایدی در پیروی از قانون خاک است و این نکته مثبت این قانون محسوب می شود. به طور کلی اغلب کشورها قانون خون و خاک را در کنار هم پذیرفته و به آن عمل می کنند.

 

 

سیستم خون و خاک در تابعیت نقش اساسی را ایفا می کند و اشخاص برای انتخاب مسیر مهاجرت خود و انتخاب کشور محل سکونت خود و فرزندانشان باید به این قوانین آگاهی کامل داشته باشند. ما در این مقاله به بررسی این قوانین و مقایسه آنها پرداختیم. بسیاری از کشورها از جمله اغلب کشورهای اروپایی، کشور ایران و ... از قانون خون پیروی می کنند و در این میان کشورهای دیگری که اغلب مهاجر پذیر هستند مانند کشور کانادا، آمریکا، برزیل و ... نیز از قانون خون پیروی می کنند. در صورتی که در زمینه قانون خون و خاک و کشورهایی که از این قوانین پیروی می کنند سوالاتی دارید می توانید با موسسه حقوقی ملک پور تماس حاصل نموده تا از مشاوره رایگان و تلفنی مشاوران مجرب این موسسه استفاده نمایید.